17. mai-feiring i Marka

Vi har sagt det i over et år nå, men det er fortsatt like aktuelt: Marka er alltid åpen! Som de ivrige markaentusiastene vi er så ønsker vi å dele noen tips til å feire nasjonaldagen utendørs.

Tekst: Camilla Melbye-Nørbech Foto: Magnus Nyløkken

Published 5/11/2021

17. mai-tog i skogen

17. mai-toget i Oslo er dessverre avlyst, men vi hører rykter om enda bedre akustikk og plass i Marka. I tillegg er det gode sjanser for å bli akkompagnert av nydelig fuglekvitter. Har du ikke instrumenter liggende, eller har du ikke testet instrument-ferdighetene siden musikktimene på skolen? Fortvil ikke, å synge ute i det fri er også og anbefale. Utendørs kan man synge av full hals uten å være redd for at naboer skal klage på støy! Mangler du både instrument og sangstemme, er det nok av elementer i naturen som kan brukes som instrumenter, her er det bare fantasien som setter grenser. Papirnoter tenger du ikke styre med, noter og sangtekster finnes på google.

Syng og vær glad: 17. mai er vi så glad i! Finn frem sangtekster og flagg, inviter med kohorten og lag et skikkelig tog i Marka. Garantert en minnerik opplevelse. Foto: Magnus Nyløkken

17. mai-frokost med utsikt

Du trenger ikke alltid gå langt for å finne fine utsiktspunkter. Inviter kohorten, ta på finstasen og dra på tur. For ja - det er meget innafor med både finstas og bunad i naturen, den gjør seg faktisk ekstra fin utendørs. Finn et egnet sted ved et vann eller på en topp nær deg. Hvis alle tar med seg litt hver så kan dere få det flotteste frokostbordet, og du slipper å bære alt. Legg ut en duk, plukk noen blomster underveis og sett opp et flagg i en vannflaske, og vipps så har du pyntet «bordet». Og så må vi ikke glemme bilder – finnes det noe mer nasjonalromantisk enn finstas, flagg og bunad ute i naturen?

Markafrokost: Nærmarka byr på mange flotte utsiktspunkter, og frokosten smaker ekstra godt etter en liten tur. Foto: Hege Wallenius

Pavlova fri(luft)style

Desserten i Marka trenger ikke være noe kjipere enn den tradisjonelle 17. mai-kaken. Putt marengsen i en form i sekken, vaniljekrem tar du med på kartong, og bærene kan du ha med i en matboks. Pynt kaken når dere er vel fremme, og server! Det er ingenting som smaker bedre enn når man er ute på tur, og de friske bærene lyser opp den irrgrønne skogen rundt deg.

17.ma(i)rka-leker

  • Potetløp - Marka byr på naturlige hindre og utfordringer
  • Sekkeløp - grusveier kan brukes til dette
  • Kims lek - samle gjenstander fra naturen.
  • Tautrekking - passer for alle, og kan gjøres hvor som helst
  • Limbo - alt du trenger er en pinne
  • Musikk quiz - ta med bærbar høyttaler og kjør beat for beat konkurranse
  • Strikkskyting - skyt ned 6 tomme plastglass fra 2,5 meters avstand med gummistrikk
  • Vannballongkasting - to og to på lag, kast vannballongen mellom dere, og ta ett skritt bakover for hvert kast. Om å gjøre å stå igjen til sist med hel ballong.
  • Gogglestafett - Teip et hvitt ark på glasset til et par goggles og stikk et lite hull i arket til hvert øye. Legg ut diverse gjenstander et lite stykke bort, og hver person på laget skal, med goggles på, løpe og hente hver sin gjenstand (pinne, mose, stein osv.) og ta med tilbake til laget. Ta tiden på hvert lag og kår en vinner. Og du - husk at dette må filmes, denne konkurransen gir lattergaranti!

17.mai blir ikke mer moro enn man lager sjæl! Legg nasjonaldagen til Marka og finn frem barnet i deg - eventuelt bare konkurranseinstinktet... Foto: Camilla Melbye

Morgenstund har gull i munn

Natt til 17. mai er for mange en festnatt. Hvorfor ikke ta med hengekøye eller telt og ta feiringen i Marka istedenfor? Våkne opp utendørs i frisk mai-luft, kanskje soloppgang, og popp boblene i det fri. Overnatter du ved et vann er du kanskje så heldig at flasken har holdt seg kald i vannet over natten? Ha med pannekakerøre på flaske og vekk turfølget med nydelig duft av nystekte pannekaker. Har du i tillegg med litt bær blir det et skikkelig festmåltid! Andre turmat-oppskrifter finner du her.

Maimorgen: Lukten av nystekte pannekaker ute i det fri... Foto: Magnus Nyløkken

Sykkelturforslag og markastuer med 17. mai-feiring

Østmarka; Klemetsrud - Sandbakken: 

Sykkelruta starter fra Klemetsrud og går inn til Sandbakken. På Sandbakken er det også i år 17. mai-feiring. På grunn av restriksjoner blir feiringen på Sandbakken i kioskmodus! Vertskapet lover uansett å gjøre det beste ut av det, og vil ha mye godt på menyen i take-away-vennlig format.

17.mai-pavlova: Sjekk hva Sandbakken i Østmarka byr på av festdessert! Drop-in og forhåndsbestilling er mulig. Foto: Sandbakken

Krokskogen; Sollihøgda - Sørsetra: 

Denne ruta starter fra Sollihøgda og går inn til idylliske Sørsetra. Tradisjonen tro holder stua oppe på 17. mai. Det blir servering av rømmegrøt, spekemat, skillingsboller, vafler og hjemmelaget marsipankake, og garantert god 17. mai-stemning.

 

17. mai-stemning - er det noe som gir mer følelse av deilige mai enn bjørketrær og flagg?

Nordmarka; Maridalen - Kikut - Sørkedalen: 

Denne langturen går fra Maridalen via Kikut til Sørkedalen. Som vanlig på 17. mai holder vertskapet på Kikut åpent for take away slik at man kan få seg en matbit og en rast med utsikt over den idylliske Bjørnsjøen. Dette kan bli en sprek 17. mai-feiring for historiebøkene!

Festlig lunsjpause: Er det én dag i året man bør unne seg noe godt på rastepausen er det på selveste nasjonaldagen! Kikut heiser selvsagt flagget. Foto: Christian Fougner.

Sjekk vår turplanlegger

For andre turforslag på sykkel eller til fots anbefaler vi å søke i turplanleggeren vår. For info om alle markastuer og åpningstider kan du trykke her. 

Vi i Skiforeningen ønsker deg en riktig god 17. mai-feiring!

 

Affiliates