Nykjørte spor i Romeriksåsene. Foto: Magnus Nyløkken

Et tilbakeblikk på 2020

Vi ser tilbake på et annerledes år, der Marka betydde ekstra mye for oss alle.

Tekst: Christine Amdam 

Publisert 23.12.2020

2020 startet med mildvær og lite snø. Takket være iherdig innsats fra våre løypebaser var det likevel mulig å gå på ski flere steder. Januar ble måneden hvor hele Oslo fikk øynene opp for Svartbekken. Løypebas Lars Erik Gulbrandsen hadde aldri sett så mange mennesker i løypene ut fra utfartsstedet nord i Nordmarka.

I tillegg kunne Brovoll friste med stabile skiløyper gjennom hele vinteren. Totalt ble det preparert 16 265 kilometer skispor. Sammenlignet med 43 585 kilometer året før forstår man at det var en krevende vinter. I noen terrengløyper var det ikke nok snø til å preparere overhodet.

POPULÆRE BROVOLL: Snøsikkert og flott. Foto: Magnus Nyløkken

I januar kunne vi ta i bruk en splitter ny løypemaskin i Nittedal. Den ble ekstra godt tatt mottatt i et år med vanskelige forhold, og på skiskolen i Nittedal var de takknemlige for hvilke underverker maskinen kunne gjøre. Løypemaskinen er finansiert av Klaveness Marine og Nittedal kommune.

Les også: Ny løypemaskin i Nittedal

I januar åpnet vi også en ny rastebu, Øyungsbua, ved Øyungen. Med kort og enkel adkomst fra Skar i Maridalen, ble den et kjærkomment tilbud, særlig for barnefamilier.

Skibussen har fraktet totalt 735 skiglade passasjerer til Brovoll og Ringkollen. På grunn av forholdene var det ikke mulig å kjøre buss til Mylla i år. På Brovoll ventet bussen og fraktet skiløperne tilbake til byen etter endt tur.

Bod

NYTT SERVERINGSSTED: Takket være bidrag fra Skiforeningens mangeårige samarbeidspartner Obos og Sparebankstiftelsen, kunne vi åpne en ny rastebu ved Øyungen i Nordmarka. Foto: Olav Olsen

Nytt medlemsblad

Torsdag 9. januar tok vi med Marka til byen for én kveld og inviterte til lanseringsfest for vårt nye medlemsmagasin; Marka. Det nye magasinet har nytt design, nytt format og ny redaksjonell profil. I snart 40 år har tittelen på medlemsmagasinet vært Snø & Ski. Medlemmene fikk bladet på dørmatten morgenen etter lanseringsfesten. Etter planen skulle Marka komme ut to ganger i 2020, men de økonomiske konsekvensene koronasituasjonen fikk for Skiforeningen, satte en stopper for dette.

Ett av flere tiltak i Skiforeningen for å redusere klimaavtrykket, er å unngå unødvendig opplag av trykte publikasjoner. Fra 2020 ble årboken trykket på forespørsel. 1100 med- lemmer ønsket årboken tilsendt i posten, mens andre fikk tilgang til en digital versjon.

Utfordrende forhold på skiskolen

Også på Barnas skiskole måtte vi tenke kreativt på grunn av utfordrende snøforhold flere steder. Nærmere 8800 barn fikk oppleve skiglede gjennom lek og læring. 6511 av disse deltok sammen med sin barnehage/AKS/SFO. De resterende 2244 deltok på helgeskiskolen. Nærmere 1000 av plassene var friplasser dekket av støtteordninger fra Bufdir og Veidekke.

Det ble også lagt ned et betydelig arbeid for å få gjennomført langrennskursene for voksne på så gode snøforhold som mulig. Vi hadde 900 deltakere og gjennomførte kurs i Holmenkollen, på Øvresetertjern, Fossum, Vestmarksetra, Sollihøgda, Sørkedalen, Linderudkollen, Lillomarka arena, Skullerud og Greverud.

Barn på ski.

SKIGLEDE: Skiskolen ble gjennomført med en rekke tilpasninger til vær og føre. Foto: Christian Haukeli

Holmenkollmarsjen til Brovoll

På grunn av lite snø i den ordinære traseen fra Sørkedalen til Holmenkollen, ble Holmenkollmarsjen flyttet til Romeriksåsene. Lørdag 29. februar gikk startskuddet for nærmere 2000 deltakere på Brovoll.

– Vi er veldig stolte over at vi arrangerer et turrenn i Marka i en så utfordrende vinter, uttalte generalsekretær i Skiforeningen, Erik Eide, da beslutningen om å flytte rennet var tatt.

Den nye løypa på Brovoll var 43 kilometer lang, mens Halvmarsjen målte 26,5 kilometer. Det var mellom 25 og 60 centimeter snø i terrenget og flotte forhold. Dette var første gang det ble arrangert et skirenn i Romeriksåsene.

Simen Østensen tok seieren i herre- klassen, mens Sofia Johansson vant 43-kilometeren for damene. Deltakerne var utrolig fornøyde med at vi gjennomførte rennet i en snøfattig vinter. Lite visste vi da om at dette skulle bli ett av få turrenn denne sesongen.

Les også

Skiløpere i skogen.

TIL BROVOLL: Holmenkollmarsjen ble flyttet til snøsikre Romeriksåsene. Foto: Magnus Nyløkken

Full stopp da Norge stengte 

12. mars innførte regjeringene de strengeste restriksjonene for befolkningen i fredstid som følge av utbruddet av covid-19. Flere av Skiforeningens arrangementer måtte avlyses. 14. og 15. mars skulle vi ha tatt imot hundrevis av familier til skileik på Eid gård i Asker. Dette er et gratis arrangement hvor vi låner ut skiutstyr og stiller med instruktører. Markadagen på Skullerudstua 15. mars ble også avlyst.

Søndag 29. mars skulle Barnas Holmenkolldag gått av stabelen. Dette er vinterens høydepunkt for tusenvis av barn, og det var med tungt hjerte vi måtte avlyse verdens største barneskirenn i Holmenkollen.

Turistene forsvant

I januar og februar var det normal aktivitet i Holmenkollen nasjonalanlegg. Utstillingen Blåkollen fortsatte å trekke barnefamilier til Skimuseet. Dessverre måtte hele tilbudet i Holmenkollen stenge 12. mars, og først 9. mai kunne vi åpne hoppkafeen og museumsbu- tikken igjen. Pinsehelgen åpnet vi også Skimuseet, hopptårnet og Kollensvevet igjen. I juli hadde Holmenkollen en tredjedel av normalt besøk, da alle utenlandske turister uteble.

Holmenkollen er en av Norges største turistattraksjoner med turister fra hele verden. I løpet av ett år besøker én million mennesker anlegget og 160 000 løser billett til Skimuse- et og hopptårnet. Anlegget driver vanligvis med solid overskudd og er en viktig bidrags- yter til Skiforeningens arbeid i Marka. At vi i 2020 mistet en så stor del av inntektene, fikk store økonomiske konsekvenser for driften.

MÅTTE STENGE: Turistanlegget i Holmenkollen måtte stenge i mars. Foto: Christian Haukeli

Mye friluftsglede

Årets vinterferie var også preget av mindre snø enn vi ønsket oss. På Skullerud var det mulig å gjennomføre skileik i området med kunstsnø, og her var det stor aktivitet og skiglede! Mange fikk låne skiutstyr, og totalt hadde vi rundt 800 deltakere. På Vestli/ Stovner var skileikområdet islagt og ellers var det helt bart. Derfor valgte vi å arrangere barmarksaktiviteter for 300 fornøyde barn her.

Friluftsglede er et initiativ i regi av Skiforeningen, som har som mål å inspirere flest mulig barn til å komme seg ut, oppleve naturen og være fysisk aktive. Prosjektet er blitt mer og mer populært de siste årene og tilbudet gis både i skoletiden og i ferier.

I mai åpnet skolene igjen med strenge restriksjoner. Vi svingte oss rundt og organiserte et ambulerende tilbud til utvalgte skoler med gåav- stand til Marka. I juni var friluftsglede i gang igjen på Grorud, Vestli/Stovner og Lutvann med strenge smittevernstiltak. Dette var meget vellykket, og skolene var veldig fornøyde.

Marka i våre hjerter

Marka holdt åpent mens Norge stengte og i påsken og utover våren og sommeren strømmet folk ut i naturen med telt og soveposer. Marka spilte en viktig rolle i en vanskelig tid.

Vi preparerte løyper utover i mars og april så lenge vi kunne. Vangen skistue i Østmarka var en av serveringsstedene som holdt åpent denne perioden, og ble et populært turmål for mange. 

Les mer:

Gutt

POPULÆRE VANGEN: Mange barnefamilier fant veien til Vangen skistue i Østmarka for første gang. Foto: Magnus Nyløkken 

Sommerferieaktiviteter

Etter mange uker med usikkerhet rundt gjennomføringen av Barnas sommercamp falt en endelig avgjørelse i mai måned. Barnas sommercamp skulle gjennomføres under de retningslinjer for smittevern som måtte gjelde. Påmeldingen åpnet og det viste seg at in- teressen var stor både i Holmenkollen, men også på Skullerud som var et nytt sted for året. Totalt ble alle 400 plassene fylt opp, hvorav 188 var medlemmer. Til tross for noen begrensninger på grunn av korona stod det ikke på stemningen. Dagene på sommercamp bestod av lek og moro både på land og vann.

I uke 33 fikk vi gjennomført Friluftsglede både ved Ulsrudvann og Isdammen, med totalt i underkant av 100 barn. Det var lav egenandel og mange friplasser. Aktivitetene måtte tilpasses noe, og overnatting ute ble droppet. Også her var det et spesielt fokus på god bemanning og smitteverntiltak. Vi fikk gode tilbakemeldinger fra både barn og foreldre.

to kvinner.

KLARE FOR SYKKELBUSS: Med ansiktsmaske. Foto: Christine Amdam

Seniorturer

Våre ukentlige tirsdagsturer ble gjennomført med stort oppmøte, men uten ski, helt frem til Norge stengte ned i mars. 50 deltakere møttes til sommeravslutning 16. juni på Frognerseteren. De besøkte «Roseslottet» og hadde piknik med korona-avstand. Turene ble gjenopptatt etter sommerferien med smitteforbyggende tiltak. Siden har rundt 50 personer deltatt hver tirsdag, fordelt på to turer per gang, organisert i mindre grupper.

Høstaktiviteter

Kornoaviruset satt ikke uventet sitt preg også på høsthalvåret. Større arrangementer som på Sognsvann og Skullerud i forbindelse med Friluftslivets uke, måtte lanseres. Mindre arrangementer som kunne tilpasses smittevernreglene, ble gjennomført. I begynnelsen av september lanserte vi det nye kjentmannsheftet ved Lommedalsbanen, og de 200 plassene ble raskt fylt opp. Høstturen til Østernvann i samarbeid med Budstikka ble også gjennomført. I uke 37 startet Friluftsglede for skoler opp igjen og i løpet av fem uker fikk 2224 barn fra 3. og 4. klasse i Oslo være med på tur i Marka.

Sykkelbussen startet opp i midten av august og kjørte hver lørdag til og med 17. oktober. Alle avgangene ble raskt fullbooket.

Ny skisesong venter 

Det første snøfallet kom i oktober, og mange fikk en tidligtur på ski. Deretter kom og gikk skiføret i hele vårt område frem til jul, og i høyde nvar det fine forhold mange uker i strekk.

Skiløper i skogen.

FLOTT ÅRSAVSLUTNING: Snellingsflaka, Romeriksåsene, lille julaften 2020. Foto: Jarle Jensen

Samarbeidspartnere