En fantastisk skisesong er ved veis ende

Skiforeningen har avsluttet prepareringen for sesongen. Vi kan se tilbake på en sesong med flotte forhold og rekordmange mennesker i skiløypene. Samtidig har det vært en krevende vinter for løypebasene.

Tekst: Christine Amdam Foto: Christian Haukeli

Publisert 28.04.2021

– Akkurat nå skulle ønske at jeg var løypebas på Svalbard, spøkte Skiforeningens løypebas Dag Skruklien i vinter.

Da hadde han i flere uker måttet kappe trær for å komme seg frem med skuteren i løypene han har ansvar for. I godt over én meter med tung snø kavet han og alle de andre løypekjørerne våre, samt alle avløsere og frivillige seg frem, både dag og natt, for at de i det hele tatt skulle klare å preparere skiløyper.

Grantrær som knakk og løvtrær som la seg i bue over skiløypene har altså preget denne sesongen. Men først og fremst har det vært en flott vinter med masse skiglede og markamagi. Vi i Skiforeningen har aldri sett så mange biler på utfartsparkeringene, fra morgen til kveld, syv dager i uka. Vi har heller aldri hatt så mange besøkende på føremeldingen vår.

Oktoberski: Det var mulig å gå på ski i Marka allerede i oktober. Her fra Myghheim i Vestmarka 20. oktober 2020. Foto: Simon Johansson.

En litt seig start

La oss spole tilbake til første snøfall som kom allerede 20. oktober. Det kom nok snø til at vi kunne pakke skogsbilveiene med skuter og matte, og de aller mest ivrige fikk sesongens første skitur denne dagen. Dette forsvant imidlertid fort igjen, og resten av oktober og begynnelsen av november brukte løypebasene tiden på barmarksarbeid.

19. november fikk vi endelig kuldegrader, og allerede dagen etter var vi i gang med snøproduksjon på Greverud. 27. november fulgte Skullerud etter. Siste dagen i november kjørte vi sesongens første skispor i rundløypa på golfbanen på Greverud. Det var mange folk som strømmet til. Ikke lenge etter kom det et stort snødump, og 4. desember var flere løypemaskiner i sving. Flere steder har det vært sammenhengende skiføre fra 4. desember og helt frem til vi nå avsluttet prepareringen.

– Første preparering på Gråseterveien var 4. desember, og siste preparering var 15. april. Det vil si 19 uker med preparering, som utgjør 133 dager. Og det er fortsatt mulig å gå på ski i høyden i flere uker til selv om vi ikke preparerer, forteller løypebas i Sørkedalen, Per Gulbrandsen.

Snøproduksjon: Vi startet å produsere snø på Greverud i Oppegård 20. november. Foto: Terje Martinsen. 

Krevende januar

Desember var preget av våt nedbør og lite kuldegrader, men så kom januar med et brak!

– De siste fire dagene av 2020 kom det masse tung snø som klistret seg fast i trærne. Det førte til at halve skogen datt ned! Det var heller ikke frost i bakken, så snøen smeltet fra bunnen. Det var så vått at vi ikke kunne kjøre maskin i terrenget, samtidig som det var så mye snø at vi nesten ikke kom frem med scooter. Vi måtte ha kulde! Det fikk vi heldigvis rundt 6. januar. Vi brukte 12-14 timer om dagen på å hugge oss gjennom de viktigste traseene med scooter, forteller løypebas Andreas Henriksen, som preparer løypene i Nordmarka syd og har base på Kikut.

Etter hvert kunne de ta i bruk løypemaskinen som gjorde arbeidet noe lettere. Rundt 1. februar var hele løypenettet åpent. Skiforeningen fikk mange henvendelser i denne perioden om hvorfor ikke den og den løypa var preparert. Svaret var at Skiforeningen, kommunene og alle frivillige løypelag jobbet på spreng med å rydde og åpne løypene.

– Vi lagde et regnestykke for å finne ut hvor mange trær vi har fjernet i vinter, forteller løypebas i Romeriksåsene, Jarle Jensen.

– Dette høres helt sykt ut, men her har vi ikke tatt i: Det kunne ligge omkring 45 trær per kilometer. Jeg har aldri opplevd, eller hvert i nærheten av lignende ryddejobb noen gang tidligere!

Toppbrekk: Det har falt tusenvis av trær i Marka i vinter. I kombinasjon med mye, tung, våt snø har ryddearbeidet vært svært krevende. Foto: Dag Skruklien

Fantastisk føre i februar

I februar var det rett og slett magisk i Marka.

– Februar var nydelig, sier løypebas Andreas Henriksen.

– Det var stabilt kaldt vær. Vi kjørte maskinløypene mandag og fredag, og de sto hele uken og helgen.

Det var litt mildere i mars, men det kom hele tiden påfyll med snø som gjorde at skiføret har holdt seg helt frem til vi avsluttet prepareringen.

24. april skriver løypebas Jarle Jensen dette i føremeldingen:

«Dagen har kommet for siste preparering for sesongen! En gang må vi gi oss. Kjørte i natt fem mil med løyper i både skogsterreng og veier, fine forhold! Muligheter for mange fine skiturer i lang tid fremover selv om prepareringen avslutter.»

Nå er arbeidet med å rydde opp etter vinterens herjinger godt i gang i god dialog med grunneierne.

Store snødump: Vi ser tilbake på en vinter hvor vi heldigvis har fått masse snø. Foto: Kjell Berg.

Vintermagi i april: 12. april kom det et stort snøfall som gjorde at vi fikk oppleve vinterstemning i kombinasjon med fuglekvitter. Her fra Toresplassløypa ved Sollihøgda i Krokskogen. I dette området har det vært sammenhengende skiføre i godt over fire måneder denne sesongen. Foto: Christine Amdam

Viktig i en vanskelig tid

Å gå på ski har vært en av de aktivitetene vi har kunnet gjøre gjennom hele pandemien. Vi har fått rekordmange mange henvendelser fra folk som takker for jobben vi gjør, og at de ikke hadde klart seg uten Marka og skiløypene denne vinteren.

– Vi setter stor pris på alle disse tilbakemeldingene. Det har vært en fryd å komme på Glåmene midt på dagen en iskald februardag og møte så mange smilende mennesker. Jeg håper at vi vil se like mye av denne skigleden også i vintrene som kommer, sier generalsekretær i Skiforeningen, Erik Eide.

Samarbeidspartnere