Her går skiløypene fra Skansebakken i vinter 

Sørkedalen er et populært utfartssted; snøsikkert og oftest med stabilt skiføre. Men hvor skal du starte turen? Her er alt du trenger å vite.

Publisert 29.12.2022

Den populære traseen på Gråseterveien inntil Fløyta brukes til skogsdrift i vinter. Men fortvil ikke. Det er flere fine løypealternativer. Skansebakken er et supert utgangspunkt for både korte og lange turer. Foreløpig er det litt lite snø helt nede fra parkeringsplassen, men det blir raskt fint i høyden.  
I iMarka-appen ser du alltid hvilke løyper som er preparert.

Hvor starter man turen fra Skansebakken nå?

Gråseterveien via Fløyta er altså stengt grunnet behov for drift og forvaltning av veien. Men det finnes to fine alternativer, forklarer Skiforeningens løypesjef, Birgitte Giæver:
  
Alternativ 1. Parker på parkeringsplassen på Skansebakken, innerst i Sørkedalen. Her begynner skiløypa. Den kommer inn på Gråseterveiene litt nedenfor Storebekkhytta - altså der hvor også den nå brøytede Fløyta-traseen vanligvis går. Storebekkhytta, som ligger langs Gråseterveien, åpner forresten for koselig helgeservering over jul.

Alternativ 2. Parker på Skansebakken, men følg veien over brua som går over elva, mot Lysedammene. Her går skiløype videre opp mot Smedmyrkoia og til Oppkuvvann.   
I begge tilfeller: Ta gjerne en titt på kartet i føremeldingen, for å få best mulig inntrykk av de ulike alternativene.  

2. Om man skal gå til Løvlia; hvilken av de to alternativene vil være best?

Begge de to nevnte traseene fører til Løvlia. Hvilken som er best å gå, avhenger av snøforholdene. Løypa over Lysedammene og over Oppkuvvann går mer i terrenget. Det betyr at det trengs mer snø for optimale forhold, enn i løypa som går forbi Storebekkhytta og opp til Heggelivann. Derfor er det alltid lurt å lese føremeldingen før du legger ut på tur. Her vil du finne alle detaljer. Føremeldingen oppdateres daglig. 
NB: Løvlia holder stengt pga oppussing. Men rastebua er åpen! Og Løvlia åpner igjen like over nyttår.

3. Hvorfor prepareres det kun over Heggelivann og ikke skogsbilveien som går langs vannene?

Det er behov for drift og forvaltning av veien langs Heggelivann i vinter. Her vil det altså ikke prepareres løyper. Skiløypa går over Søndre og Norde Heggelivann, mot Gangnumsetra.

4. Er det mulig å komme seg til Skansebakken uten bil?

Ja, bussen går helt inn. Ta for eksempel T-banen til Røa og buss 41 videre derfra. Planlegg reisen på ruter.no

5. Hvilke andre fine alternativer finnes fra Sørkedalen?

Det er fine forhold fra Elveli, opp Heikampveien og mot Kikut. Ta av til høyre inn ved Sørkedalen landhandel. Ved Elveli kan du parkere på Åmot parkeringsplass.  
Legg merke til at Pipenhusveien ikke kjøres for skiløyper i år, pga behov for drift og forvaltning av veien. Men Heikamveien blir altså preparert.  

skilæype

Opp fra Skansebakken: Gråseterveiene denne uken. (Foto: Per Gulbrandsen)

Samarbeidspartnere