Bilde av markastue

Tre veier til Brunkollen

Mange veier fører til Rom, sies det. Så også til Brunkollen – et svært populært turmål i Bærumsmarka. Her venter både servering og nydelig utsikt.

Tekst: Hege Wallenius og Christine Amdam Foto: Christine Amdam

Publisert 07.06.2021

Brunkollen ble bygget av tyskerne under krigen. Det har vært drevet som serveringssted siden 1948 og eies av Bærum kommune. I dag drives stedet av Therese Vincent Klemetsen. På tirsdager og onsdager serveres det suppe mellom kl 16 og 20 (Påmelding til suppe i skogen: sms 98827120). I helgene er det åpent fra 10-16, og visstnok er den hemmelige oppskriften på de berømte skolebollene den samme som den alltid har vært. Hytta ligger flott til på en kolle med nydelig utsikt. Nå som det igjen er lov med servering er det satt ut mange bord og benker rundt hytta.. 

Turmulighetene til Brunkollen er mange. Her beskriver vi tre turer, og du kan finne flere i turplanleggeren vår.

GODT SKILTET: Enten om du velger blåsti eller skogsbilvei er det godt skiltet opp til Brunkollen. Foto: Magnus Nyløkken.

Til fots fra Burudvann

Burudvann er et populært badevann, og det er ingenting i veien for å starte denne turen med en dukkert.

Fra Burudvann følger du blåsti som tar deg forbi naturperlene Fugleleikmyrene og Setertjern til første stopp som er Halsumseter kapell. Kapellet er et av de store knutepunktene i Bærumsmarka, med stier og løyper i alle retninger.

Herfra velger du blåstien som følger høydedraget, og som kommer inn på Brunkollveien noen hundre meter øst for Brunkollen.

Ønsker du en litt annen vei tilbake, tar du den steinete Brunkollveien i retning Muren. I en krapp venstresving, midt i bakkene, følger du blåsti til høyre mot Burudvann.

Turen er cirka 7 kilometer tur/retur. 

TRE VEIER: Her er tre turforslag til Brunkollen. Kart: Ole Listuen.

KNUTEPUNKT: Haslumseter kapell. Foto: Erik Unneberg

På sykkel fra Fossum

Fra klubbhuset på Fossum følger du skogsbilvei under og rundt Lathusåsen og oppover til Østernvann.

Østernvann ligger på 215 m.o.h., og i løpet av de neste fire kilometerne stiger veien 400 meter, altså er det ingenting i veien for å legge inn en pause her. Østernvann er et populært badevann med en fin badebrygge. Vannet ble frigitt som bade- og fiskevann på 1980-tallet.

Turen er fin og variert med både tøffe opp- og nedoverbakker, flate partier og flotte utkikkspunkter. Hjem igjen får du virkelig kjenne vinden i håret når du suser nedover alle bakkene.

Turen er cirka 14 kilometer tur/retur.

POPULÆRT BADEVANN: Ved Østernvann er det mange fine bademuligheter rundt hele vannet. Det er også fint å telte eller sove i hengekøye ved vannet. Foto: Erik Unneberg.

På sykkel og til fots fra Øverland

Turen fra Øverland til Brunkollen kan gjøres delvis på sykkel, men på det siste strekket fra Muren til Brunkollen anbefales det å ta bena fatt.

Følg Ankerveien fra Øverland til Muren. Her setter du fra deg sykkelen, og følger en sjarmerende og steinete sti opp til Brunkollen. 

Turen er cirka 10 kilometer tur/retur.

Utsikten på vei ned fra Brunkollen er fantastisk.

Samarbeidspartnere