Holmenkollmarsjen 2023: Komiker Nils-Ingar Aadne tok en sterk plassering i Holmenkollmasjen. Foto: Christian Haukeli

Bosted: Marka

Nils-Ingar Aadne er så glad i Marka at han har bosatt seg rett ved skiløypa.

Tekst: Guri Leyell-Skedsmo. Foto: Tuva Skare.

Publisert 15.02.2023

MITT MARKA

Nils-Ingar Aadne

  • Standupkomiker og langrennsløper. Aktuell med norgesturné på showet Da var det oss.
  • Testet for noen år siden hvor god han kunne bli, om han levde som en toppidrettsutøver i et år. Har en rekke gode plasseringer i internasjonale renn. 
  • Sitter i styret i den ideelle stiftelsen Ida Eides minnefond. Fondet ble startet opp etter at Eide, som var Aadnes kjæreste, døde av hjertesvikt. Jobber blant annet med å øke kunnskap om førstehjelp og bruken av hjertestartere både i og utenfor idretten, og har bidratt til hjertestartere utendørs på Kikut, Løvlia, Vangen og Trantjern. 

Den første Marka-opplevelsen

En av de første turene var på halvdårlige ski fra Smart Club i 2008. Jeg kunne ingenting om langrenn, men hadde bestemt meg for å gå fra Sognsvann til Kikut. Det var langt for meg den gangen. Jeg hadde virkelig ingen kunnskap, men fikk smurt skia og kom frem. 

Favorittområde

Jeg bor på Kjelsås, to minutter fra skogen, så det må bli Lillomarka. Generelt er jeg brukbart kjent i Marka, men ikke så godt i Østmarka og Vestmarka. Jeg var på min aller første tur i Vestmarka i romjulen, fra Solli. 

Beste opplevelse

Det er så mange. Noe jeg virkelig husker er den første korona­nedstengningen i 2020. Da gikk jeg mange og lange turer fra Sørkedalen. Sånn sett var det ingen traumatisk periode, slik jeg husker det nå. Jeg tror aldri jeg har gått så mye på ski i hele mitt liv. Mange turer ble på 6–7 mil. Én endte på 100 kilometer.

Favorittløype

Helst hjemmefra, til Stålmyra over Hakloa og til Kikut. Terrenget her er flott, og føret ofte godt. Jeg liker å komme langt inn i Marka. Men jeg kan jo ikke fremstå som helt idiot heller, så få frem at jeg kan gå korte turer også! Men Sognsvann–Ullevålseter, det gidder jeg ikke, hæ-hæ! Det blir for mye styr for litt for lite. Turene mine er sjelden under to mil. 

Favoritt-markastue
Det er ikke så viktig for meg når jeg går på tur. Det er vel litt klisje å si Kikut, men den ligger jo så sentralt, så det må bli den. 

Skøyting eller klassisk?

Før drev jeg mye med staking, men i vinter drømmer jeg om blåswixføre. Det er også fint å skøyte. Jeg synes jeg ser stadig flere skøyteløyper. Det er jeg glad for.   

Dårlige opplevelser i Marka?

Ikke egentlig. Men jeg har definitivt gått for langt! Blitt fullstendig tom, og lurt på hvordan jeg skal komme meg hjem. Det er en selsom opplevelse. For noen år siden hadde jeg en helt fantastisk tur, det må ha vært en av disse turene over Stålmyra, og neste dag ville jeg ut igjen. Ikke før jeg kom til Gjerdingen slo det meg at «nå blir det langt tilbake».

Marka-hemmelighet

Folk vet ofte ikke hvor fint det er! Mangler det snø i byen, er det lett å glemme at Marka ligger mye høyere. Det er bra for oss som får løypene for oss sjæl. Men jeg vil gjerne at flere skal forstå dette. Og så til skrytet: Skiforeningen er veldig gode på å sette spor, også når det er lite snø.  

Tur jeg drømmer om
Jeg vet nesten ikke om jeg tør å si det, for det legger et visst press. Men jeg drømmer om å gå hjemmefra og rundt hele Nordmarka og Lillomarka. Ruta har jeg finstudert oppe i mitt eget hode. Må bare få trent meg litt opp først.  

Oppfordring

For oss frilansere er det fantastisk at det preppes midt i uka. Så her kommer en vennlig oppfordring om at løype­kjørerne aldri tar seg fri på mandager! Det er ikke så mange i komikerbransjen som er voldsomt ivrige på ski. Men du har jo Jon Almaas og Jonas Bergland, og det er en del fra kulturbransjen ellers. Vi liker mandager. 

Ivrig markabruker: Nils-Ingar Aadnes markabruk varierer kraftig fra uke til uke. Om han ikke er på turné, kan antall skiturer fort komme opp i 4-5 hver uke. Foto: Privat.

Samarbeidspartnere