Til vinter-paradiset uten bil 

Romeriksåsene er et av de aller fineste stedene å gå på ski nå. Her er tre tips om hvordan du kommer deg til fine skimuligheter uten bil.  

Tekst: Guri Leyell Skedsmo Foto: Jarle Jensen

Publisert 13.12.2022

Her er tre tips for deg som vil reise kolletivt til skisporene.

1. Ta toget til Romeriksåsene

Dette er Jarle Jensens, Skiforeningens løypebas i Romeriksåsene, anbefaling for Romeriksåsene:  
– For dem som reiser med tog er det veldig fint å starte fra Grua. Ta for eksempel toget fra Oslo S og gå av på Grua stasjon. Herfra kan du gå på ski innover mot mot Brovoll og ende opp ved Harestua stasjon. Derfra tar du toget tilbake. Eller du kan gå en runde i Romeriksåsene og gå tilbake til Grua stasjon. Det er nå preparert helt ned til løypestart ved bommen på Grua. Fra Harestua er det bare pakket og glattet og ikke sporsatt til Råsjøkrysset, men helt ok å gå.

Toget har flere morgen- og formiddagsavganger i helgene. Turen tar en times tid hver vei. 

2. Ta t-banen til Frognerseteren

Vil du teste muligheter nærmere Oslo, er det fint å gå fra Øvresetertjern og inn mot Nordmarkskapellet. Da tar du Frognerseterbanen til siste stasjon, og følger skilt mot Tryvann og videre mot Nordmarkskapellet. Her er det litt skrinnere med snø enkelte steder, så bruk gjerne gamle ski om du har. Etter Tryvannsstua og videre innover, er det supre forhold. Det er ikke preparert videre i terrenget fra Nordmarkskapellet. Her har løypemannskapet forberedt traseene før neste snøfall, men det trengs altså mer snø før det kan settes spor i retning Kikut. Kulda gjør imidlertid at det er et fantastisk grunnlag nå. Det er ikke stort snøfall som skal til før det blir preparert også her.

3. Kjør sammen

Nord i Nordmarka, fra Mylla og Svartbekken, er også veldig gode alternativer. Her er det flotte langrennsforhold og et eventyrlig vinterlandskap. Hit er det imidlertid vanskelig å komme seg uten bil. Et tips er samkjøring. Del for eksempel gjerne turplaner i de forskjellige markagruppene på Facebook. Kanskje er det flere som kan tenke seg å kjøre sammen? 

Mange muligheter: Romeriksåsene har flotte forhold nå. Foto: Espen Jonhaugen. 

Samarbeidspartnere