Ribollita

Varm deg på toskansk vintersuppe: En smaksbombe!

Tekst: Jeppe Sondov Foto: Magnus Nyløkken

Publisert 13.03.2019

Lite er bedre å varme seg på vinterstid enn denne smaksbomben av en toskansk vintersuppe. Rett og slett klassisk italiensk bestemor-mat. Hvorfor ikke oppfordre bestemor til å ta med barne­barna på å lage den? Min bestemor er ikke italiensk, men det var alltid stas å få hjelpe henne på kjøkkenet. Å involvere barn tidlig i matlagningen, er jeg overbevist om at er en viktig ingrediens i deres tilnærming til smak, lukt og konsistens.

Bruk opp restene! Denne suppen er ideell for å bli kvitt gammelt brød, spesielt surdeigsbrød av god kvalitet. Eller benytt anledningen til å rydde i grønnsaksskuffen. Det finnes sikkert like mange oppskrifter som det finnes bestemødre i Italia, så om du må erstatte noen av ingrediensene går det helt sikkert bra, eller legge til noe for den saks skyld. Et annet lite tips er å bruke skalken på parmesanen. La den koke med hele veien, den gir masse god smak. Bare husk å fiske den ut før servering.

Jeppe Sondov er kokk og friluftsentusiast.

Jeppe Sondov er kokk og friluftsentusiast.

Ingredienser:

Olivenolje
1 parmesanskalk
1 gulrot
1 løk
¼ fennikel
1 bit gresskar, ca. 150g
2 stilker stangselleri
150 g grønnkål
400 g hvite bønner
5-6 soltørkede tomater
4 fedd hvitløk
1 god neve gammelt lyst brød
¼ ts tørket chiliflak
2 laurbærblad
Ca. 2 l kylling- eller grønnsakkraft
2-3 ts salt
Grovmalt sort pepper

Topping:

Basilikum
Cherrytomater
God olivenolje
Nyrevet parmesan

OM KOKK JEPPE SONDOV

Har jobbet med mat siden tidlig på 2000-tallet.
Til daglig er han en av driverne ved Kulturhuset i Oslo.

Jeppe setter natur- og friluftsopplevelser høyt, og er en ivrig syklist, langrennsløper, alpinist, jeger, fisker og sopp- og bærplukker.

Slik gjør du:

Riv brødet i munnfullstore biter. Hakk og kutt alle ingrediensene i ca. like store biter. Fres alt utenom bønnene og brødet lett gyllent, i en stor gryte, i godt med olivenolje. Hell på kraft, og ha i krydder. Kok opp og la det småkoke til grønnsakene er skikkelig møre. Ha i bønnene og brødbitene. Smak til med salt og pepper.

Server med gode cherrytomater, basilikumblader, olivenolje og nyrevet parmesan.

Hvorfor ikke oppfordre bestemor til å ta med barnebarna på å lage den?

Samarbeidspartnere