Snøkleiva

Skjermet mot fjord og sønnavind ligger den der, nordvendt, barsk og bratt. En gang olympisk alpintrasé, i dag ei glemt og urørt li – eller?

Tekst: Magnus Nyløkken og Christine Amdam Foto: Christian Haukeli

Publisert 26.11.2020

– Håpet var å finne et sted hvor du kan få bra pudderkjøring når det dumper mye snø i Oslo, forteller fotograf og eksalpinist Christian Haukeli.

Han hadde hørt rykter om noen fine frikjørings-muligheter like ved Oslo. Som tilflyttere var både han og kompisen, Sondre Eriksen, usikre på om dette faktisk stemte. Bra pudderkjøring i hovedstaden hørtes ut som om det var for godt til å være sant.

På en av de beste vinterdagene vinteren 2018/2019 tok Christian og Sondre likevel med seg breie ski og satte seg på Holmenkollbanen. Målet for turen var området rundt Rødkleiva – og det viste seg raskt at skikjøringen startet like ved T-banestasjonen på Lillevann.

Under OL i 1952 var Rødkleiva arena for slalåmkonkurransene, men i dag er det ikke så mye som minner om et slikt anlegg der oppe. Terrenget er heldigvis like bratt som det alltid har vært. Og det har senere vist seg at akkurat denne lia, ved selve inngangsporten til Nordmarka, har vært populær blant løssnøjegere i flere år allerede.

Men det er ikke så mange som har snakket om det.

Slik er det med steder man ønsker å holde for seg selv.

Rødkleiva

Rødkleiva er ei li i Nordmarka i Oslo – og er også navnet på en nedlagt slalåmbakke som lå på samme sted. Lia strekker seg fra Voksen-lia og bort til Tryvann Vinterpark. Idrettslaget TRY har klubbhytta TRY-hytta liggende midtveis i den gamle slalåmbakken. Bondeungdomslaget i Oslo eier Rødkleivhytta, som ligger på nordsiden av Rødkleivbekken. Slalåmbakken lå ovenfor Strøms-dammen, vest for Tryvannshøgda, og ble åpnet i 1947.

Under OL i Oslo i 1952 var bakken slalåmarena. Bakken var svært bratt for vanlige skiutøvere, og i 1970 så man seg nødt til å stenge de bratteste partiene nederst i bakken («Henget»). Utbyggingen av Wyllerløypa – og senere Tryvann Vinterpark – gjorde etter hvert at denne bakken ble overflødig. Derfor ble hele slalåmbakken nedlagt i 1988. Du finner Rødkleiva ved å ta Holmenkollbanen til Lille-vann stasjon og bevege deg videre inn i skogen. (Kilde: Wikipedia)

PUDDERFANTASI: – Ofte er du stuck på jobb, og da er det ikke alltid så lett å reise til fjells. Denne dagen traff vi skikkelig. Dette blir garantert ikke den siste turen vår til Rødkleiva, sier fotograf Christian Haukeli.

Randoneetrasé klar til vinteren

Vinteren 2020 kan drømmene om å gjøre Rødkleiva mer tilgjengelig for skifolket gå i oppfyllelse. Det er mange som engasjerer seg i denne nedlagte slalåmbakken, blant annet Ullr Skiklubb, med styreleder Kristian Kjelman i spissen. På vegne av skiklubben og med mandat fra Bymiljøetaten i Oslo kommune har Sportslig Leder Fredrik Luytkis med flere brukt høsten på å rydde den gamle olympiske skibakken.

– Målet er at det skal stå klar en randoneetrasé som starter nederst i Wyllerløypa og går til toppen av Rødkleiva. Dette er en genial mulighet til å lage en link fra bunnen av Wyller. Vi ønsker at dette skal være en unik naturopplevelse hvor du slipper å være i konflikt med alpinbakken, langrennsløpere og folk som bor i området. I tillegg får man de høydemeterne man er ute etter, forteller Luytkis.

Han er ikke veldig begeistret for trenden med å gå på feller i slalombakken.

– For meg handler rando om naturopplevelser og mestring i naturlig, bratt terreng. Jeg har forståelse for at folk vil få brukt utstyret som de har brukt masse penger på, men når det kommer såpass i konflikt med det opprinnelige formålet til en alpinbakke så syntes jeg det virker fjernt og lite kreativt. Man bør ha mulighet etter at anlegget er stengt for sesongen, men forøvrig bruke nærmarka. Det finnes nok av flotte felleturer rett utenfor stuedøra. Rødkleiva skal være en av de!

SKIENTUSIAST: Fredrik Luytkis er primus motor for arbeidet i Rødkleiva. Foto: Terje Øverland

SNØDUMP: Vi krysser fingrene for en vinterdag som dette snart. I Rødkleiva er det flotte muligheter for frikjøring. 

Oslos best bevarte hemmelighet

Rødkleiva har blant frikjørere vært et hemmelig fristed. Men nå ønsker Ullr at bakken skal bli mer tilgjengelig for alle.

– Jeg vil at barna skal få en lekearena, et sted hvor de stopper opp, lager hopp, går opp igjen. Et sted hvor de henger, koser seg og hvor det er frie rammer. Det fostrer lek og sosial aktivitet, sier han.

Luytkis lover at han skal dele løypa med Skiforeningen og våre medlemmer når den nå står klar til vinteren. Så håper vi alle på en gjentakelse av vinteren 2018/2019!

Han har selv vært aktiv alpinist, gått på Norsk Toppidrettsgymnas, vært proff og skiinstruktør i USA, og jobber i dag som skiinstruktør og skiguide. Han har en enorm interesse og pasjon for skihistorie og da særlig historien i hovedstaden. Skiklubben Ullr som han er en del av kommer av den norønne guden Ullr, og han forteller at de fleste skiklubbene i Oslo har hentet navn fra norønn mytologi.

– Både Heming, Njård og Frigg stammer fra samme navnetradisjon. Ullr driver med litt forskjellig, både frikjøring, randonee, og skileik. De første skirennene var akkurat slik, en kombinasjon av hopp, slalåm og langrenn. Det er akkurat dette vi ønsker å skape i Rødkleiva.

Ullr engasjerte seg også tidlig under revitaliseringen av Husebybakken fra 2014 og frem til idag. Ullr holder til i bydel Ullern, som forøvrig har den norrøne skiguden Ullr i bydelsvåpenet sitt.

KOLLEKTIV TRANSPORT: Du kommer deg til Rødkleiva med linje 1 Frognerseteren.

Samarbeidspartnere