Skjervestua

Åpningstider:

onsdag
27. oktober
Stengt
torsdag
28. oktober
Stengt
fredag
29. oktober
Stengt
lørdag
30. oktober
Stengt
søndag
31. oktober
Stengt
mandag
01. november
Stengt
tirsdag
02. november
Stengt

Bestyrere/hytteverter:

Marit Skjaker Morstad

E-post:

marit_morstad@hotmail.com
Servering
Egen hjemmeside
Kaker

Foto: Ole Gulbrand Rudsengen, 14.02.2021

Om Skjervestua

Skjervestua drives av Skjerva løypelag og tilbyr enkel servering på lørdager og søndager i skisesongen. På menyen står diverse varme og kalde drikker, vafler og kaker, pølser og sjokolade.

Skjervestua er bedre kjent som Fossli for hyttefolket på Skjervetråkket. Det tidligere bolighuset ligger på nordsiden av den korte elvestubben ned langs det gamle sagbruket på Skjerva, og var hjemmet til Marthe og Peder Kvernstuen.

Søsknene Marthe og Peder var ugifte, og delte husvære gjennom hele livet. I 25 år drev de småbruket Skjervengen sammen. I tillegg hadde begge arbeid i Oslo en periode før og etter krigen. På grunn av skrantende helse, flyttet de i 1970 til Fossli, et steinkast fra hjemplassen Kvernstuen. "Vi orket rett og slett ikke mer av slitet i Skjervenga. 30 mål innafor skigard`n var lite å leve av", fortalte Marthe. I tillegg  jobbet Peder i skauen.

I september 1987 var det stor dramatikk på Fossli, da eiendommen oppe ved Damtjernet var truet av flom. Hele Østlandet ble rammet av en kraftig høststorm. Vannet omringet huset på Fossli, og en stund var det fare for at demningen ved Damtjernet skulle briste. Marthe og Peder ble evakuert og sendt til bygds. Det gikk heldigvis bra, og de kunne flytte tilbake. Peder murte en ny "etasje" på muren for å unngå lignende episoder i framtida. 

Marthe kunne fortelle om lang skolevei og spesielt strabasiøst kunne det være om vinteren da været var hardt. Det hendte læreren hyttet med neven og mente vi ikke skulle begitt oss ut på skoleveien i det verste uværet, men vi ville jo så gjerne på skolen.

Marthe gikk bort i år 2000 og testamenterte Fossli til Lunner alders-og sykehjem.

Samarbeidspartnere