Den rare vinteren

Hvordan er det å arrangere skiskole for 9000 barn i en snøfattig vinter?

Tekst: Christine Amdam Foto: Christian Haukeli

Publisert 20.03.2020

Barnas skiskole 2020 er historie, og Skiforeningen er stolte over å ha skapt skiglede for så mange barn i en utfordrende sesong. Skiskolen var ferdig en god stund før korona-viruset traff Norge, og denne artikkelen ble skrevet før Norge ble stengt. Vi synes allikevel det er fint å se tilbake på det fine som har vært denne vinteren.

Ikke snø i januar

Kalenderen viser mandag 6. januar og store deler av Skiforeningen sitter samlet i et møterom. Det er ikke en snøflekk å se ut av vinduene i Skiforeningens hus i Holmenkollen. I Marka er det ikke skiføre, med unntak av noen få steder i høyden. Det er én uke til Barnas skiskole skal starte. Prosjektleder for Barnas skiskole, Anette Borge går gjennom et og et av våre 11 skiskolesteder og forteller om status. I november var det kaldt, og vi har klart å produsere mye snø. Det er bare på Vestli/Stovner det ikke finnes snø.

– Dette har nok vært den mest utfordrende sesongen jeg har vært med på, forteller Anette Borge. Hun har jobbet som prosjektleder for Barnas skiskole i 8 år.

Skiskolen som skulle ha gått på Vestli/Stovner ble flyttet til Nittedal, og i Holmenkollen byttet de sted, men ellers startet skiskolen opp alle skiskolesteder mandag 13. januar.

– Denne vinteren ser vi virkelig betydningen av snøproduksjon i nærmiljøanlegg. De beste skiskolestedene har vært de stedene hvor vi får til bra snøproduksjon. Dette kommer vi til å fokusere enda mer på i årene som kommer, sier Borge.

Hun legger også til at stedene som ligger høyt, som Ringkollen og Sollihøgda har tidvis denne sesongen hatt glimrende forhold på natursnø. På Ringkollen jobbes det nå for å få på plass et snøproduksjonsanlegg, så vi er bedre rustet også der.

Trodde det var skjult kamera

Skiskoleleder i Skiforeningen, Henriette Orholm, skulle egentlig ha skiskole på Vestli/Stovner denne vinteren, men fikk i stedet Nittedal som arbeidsplass. Hun har også jobbet på flere av de andre skiskolestedene.

– For meg har det vært en krevende sesong. I tillegg til lite snø har vi hatt mye regn og uvær, særlig i helgene, sier hun.

Hun har hatt skiskole på hverdager og det har vært mye vann på skileik-området mandag morgen.

– Det hjelper ikke hva yr sier, man må se hvordan det ser ut selv. Jeg har ofte vært usikker på forholdene helt frem til jeg har kommet til skiskolen.

I Nittedal har Skiforeningen snøproduksjon sammen med Nittedal idrettslag. I tillegg fikk Skiforeningen en ny løypemaskin midt i skiskoleperioden.

– Jeg trodde det var skjult kamera da de hadde kjørt med den nye preppemaskinen. Det var så utrolig stor forskjell. Dette hadde alt og si for oss på et dårlig føre. Den nye maskinen klarer å lage gode spor i isen, forteller Orholm.

Skiskolelederne har tett dialog med løypebasene gjennom hele sesongen for å forsikre at forholdene er gode nok til at man kan gjennomføre skiskole.

Sikkerhet og skiglede

Prosjektleder Anette Borge forteller at det har vært to viktige kriterier i bunn for å ta avgjørelsen på om man må utsette en kursdag eller ikke.

– Klarer vi å ivareta sikkerheten til barna? Klarer vi å gi skiglede? Hvis svaret var nei på et av disse spørsmålene måtte vi utsette.

Vi har både måttet flytte og utsette skiskolen denne vinteren, og har måttet ta nye vurderinger uke for uke og dag for dag. Skiskolelederne og instruktørene har vært fleksible og kastet seg rundt. De har måttet endre på opplegg fordi det blant annet har vært mindre områder å leke på.

– Men barna som har vært med på skiskolen i år har blitt ekstra gode på ski! Klarer du å lære deg å gå på ski på utfordrende føre, blir det mye enklere å gå på ski med gode forhold, sier Borge.

Positive barn og positive foreldre

Hun forteller at det har vært positive foreldre, ledsagere og barn gjennom hele skiskolen. Det er skiskoleleder Orholm enig i.

– Generelt så tenker ikke barn så mye på at det er dårlige vær og føre, og jeg har ikke fått noen kommentarer på det. De har fremdeles vært blide og glade, og de dagene det har vært ekstremvær, har barna snakket om det som noe spennende. Jeg har hele tiden fokusert på at de blir veldig gode på ski når det blir gode forhold.

Ja til skiskole også i snøfattige vintre

– Er det verdt å arrangere skiskole når det er så lite snø?

Borge og Orholm er ikke i tvil.

– Jeg vil si at min sesong har vært en suksess. Jeg har sett mye skiglede, og det har vært verdt alt ekstraarbeidet. I en vanskelig sesong setter man ekstremt pris på den lille naturlige snøen som kommer. Man ser det i et større perspektiv, sier Orholm.

Anette Borge trekker frem problemstillingene man har klart seg unna denne vinteren. For eksempel at bussene ikke kommer fram fordi det er for mye snø, eller at man må avlyse fordi det er for kaldt.

Samarbeidspartnere