Ferdig til 100-årsdagen: I desember 2023 er det klart for nyåpning av Skimuseet. Store endringer er på gang. Illustrasjon: Snøhetta  

Slik blir det nye Skimuseet

2. desember 2023 er det 100 år siden Skimuseet åpnet dørene for første gang. Snøhetta tegner det nye museet, som skal stå ferdig til jubileet.  

Tekst: Trine Rom Giving/illustrasjon: Snøhetta

Publisert 10.02.2023

Skimuseet 100 år

  • Skimuseet er 100 år 2. desember 2023
  • Eies og drives av Skiforeningen
  • Museet er en viktig bidragsyter til Skiforeningens markaarbeid
  • Et nytt skimuseum i Holmenkollen skal åpne dørene i løpet av 2023

Skimuseet i Holmenkollen er verdens eldste spesialmuseum for ski. Det åpnet 2. desember 1923. Det første museet ble oppført mellom Frognerseteren restaurant og Sporten, og flyttet til Holmenkollen i 1951. Skiforeningen tok initiativ til museet, etter å ha mottatt en rekke unike og verdifulle gjenstander fra private skisamlinger, og fra polarekspedisjonene til Fridtjof Nansen og Roald Amundsen.      

Store endringer

I 2022 startet arbeidet med ombyggingen. Det innebærer godt synlige endringer rundt Kollentorget og under hoppbakken. Blant annet er deler av det såkalte Kulbygget over tunnelen under hoppet revet. Utsikten mot Oslo åpnes igjen og inngangspartiet til museet vil også se helt annerledes ut.  

gammelt telt

Polarskatt: Roald Amundsen var én av flere som ga ekspedisjonsutstyret sitt til Skiforeningen. Behovet for et museum vokste frem. Her er Amundsens sydpoltelt utstilt. Foto: Skimuseet 

Trofaste gavegivere

Prosjektet har en budsjettramme på opp mot 100 millioner kroner. Sentrale bidragsytere er Hans Herman Horns Stiftelse og Nadia og Jacob Stolt-Nielsen Veldedige Stiftelse.   
– Uten denne støtten hadde det ikke vært mulig for Skiforeningen å realisere dette prosjektet. Hans Herman Horns Stiftelse og Nadia og Jacob Stolt-Nielsen Veldedige Stiftelse har vært viktige støttespillere for Skiforeningen i mange år. De setter spor i ordets rette forstand, sier generalsekretær Håvard S. Abrahamsen.    

Norges eldste ski

– Vi ønsker å forbedre formidlingen om skienes og skisportens unike posisjon i vår kultur og historie, og gi folk nøkkelen til å forstå hvorfor ski ble en så viktig identitetsmarkør. Med nytt bygg og ny utstilling får vi mulighet til å ta vare på og å vise frem dette på nye måter. Vi aktualisere historien, sier Åslaug Midtdal, faglig leder i Skimuseet.   

Middelalder og polarferder

Skimuseets gjenstandssamling består av ski fra middelalderen og frem til nå. Utstyr og ski fra de norske polarferdene er en viktig del av museets samling.  Mange av skiene har tilhørt våre fremste idrettsutøvere og medlemmer av kongefamilien. Skimuseet inneholder også et skimakerverksted, premiesamlinger og et spesialbibliotek. Museet har både faste og skiftende utstillinger.  
– I jubileumsåret vil vi vise frem den eldste skien som er funnet i Norge, Drevjaskia fra Vefsn i Nordland. Den er over 5000 år gammel, forteller Midtdal.  
Disse skien lånes fra NTNU Vitenskapsmuseet.   

Toppen av Skimuseet: Oslos råeste utsikt får du fra Hopptårnet i Holmenkollen, rett ved Skimuseet. 

Ombyggingen

  • Sentrale bidragsytere er Hans Herman Horns Stiftelse og Nadia og Jacob Stolt-Nielsen Veldedige Stiftelse
  • Sparebankstiftelsen har gitt støtte til utstillingen
  • Snøhetta tegner det nye museet
  • SixSides har fått i oppdrag å fornye polar- og skiutstillingen  
  • Veidekke er entreprenør

Turistmål

–  Vi skal skape en destinasjon som er enda mer attraktiv for både norske og utenlandske gjester – enten de er interessert i sport, kultur, arkitektur eller utsikt, sier Ole Kristian Sørland, Skiforeningens leder i Holmenkollen.   
I løpet av ett år besøker om lag 1 million mennesker Holmenkollen. 175 000 løser billett til Skimuseet og hopptårnet.  

Ikonisk bygg

– Skimuseet skal bli et nytt ikonisk bygg med en identitet som skiller seg fra hoppbakken, men som ikke konkurrerer med den. Bygget skal være bedre egnet til å ta imot publikum, med en visuell og funksjonell sammenheng mellom Skimuseet, kaféen og Holmenkollbakken. Skimuseet blir mer synlig i anlegget og det blir enklere for publikum å orientere seg, sier Sørland. 

Samarbeidspartnere