skogsbilvei
Flott utsikt over Skjersjøen og skogsbilveien til Bjørnholt.

Lettsyklet fra toppen av Oslo

Vi skal tilbakelegge 12 kilometer fra Frognerseteren til Sognsvann, og det går stort sett utfor.

Tekst og foto: Trine Rom Giving

Publisert 16.08.2021

Vi begynner med å nyte fantastisk utsikt fra Frognerseteren. Turgåere, syklister, bærplukkere, turister og besøkende til Roseslottet. Det er godt å se et lite mylder av folk igjen – og at de aller fleste holder ut og følger de smitteverntiltakene som fortsatt gjelder.  
 
Turen starter bak Frognerseteren stasjon, vi følger en litt smal turvei inn på en av hovedveiene, i retning Tryvannsstua. Området Frognerseteren, Øvresetertjern og Tryvann syd i Nordmarka er et svært populært utfartssted for turer i Marka hele året. Hit går t-banen, og det er også god kapasitet på parkeringsplassene. Det er et rikt turvei- og stinett i området, godt skiltet og et godt utvalg fine steder hvor man kan nyte matpakken.

På skogsbilvei: Turen går på fint underlag og er godt skiltet hele veien. 

Det går nedover 

Vi sykler langs turveien som om vinteren er lysløype. Den svinger seg så fint gjennom terrenget over Nikulpmyrene før nedoverbakkene til Tryvannsstua starter. Nå handler det om å holde godt på bremsen, og å ta hensyn til alle de andre turgåere.

Ved sydenden av Tryvann møter vi Bomveien som går opp fra Midtstuen, og som vertskapet på Tryvannsstua bruker som adkomst. Vi sykler langs Store Tryvann, får utsikt både til stua og Tryvannskleiva og passerer deretter Lille Tryvann. Tryvannsstua holder åpent hele året og i begge vann er det fint å ta seg en dukkert med tilrettelagte badeplasser.

Det går oppover

Helt uten oppoverbakker er denne turen ikke, ingen turer i Marka er vel det, og i første veikryss tar vi oppover til høyre. På lavt gir, i rolig tempo og med løfte om en sjokoladepause ved Skjennungen, går oppoverbakkene riktig så fint også for 6-åringen.   
 
Badevannene ligger som perler på en snor på denne turen, og også Skjennungen innbyr til en dukkert. Vi motstår fristelsen, stapper i oss sjokoladen og fortsetter oppover mot Skjennungsmyrene. Deretter kommer vi til krysset der veien vår møter veien mellom Ullevålseter og Skjennungstua, to populære og mye besøkte serveringssteder.  

Snart oppe: Mellom Tryvann og Skjennungen går det oppover. 

Kanelbolle-lunsj

Vår lunsjpause denne søndagen blir etter at vi har tilbakelagt utforkjøringen til Ullevålseter. Vi nyter utsikten nordover mot Skjersjøen, og kan se skogsbilveien svinge seg mot Bjørnholt og Kikutstua. Sørover får vi flott utsyn mot Grefsenkollen og Oslo. 
 
Køen står ut døren når vi kommer til Ullevålseter, men god logistikk og effektive servitører gjør at vi raskt er ute på andre siden av bygget med kanelboller, kaffe og brus. Alle bord er opptatt, men det er ikke vanskelig å finne et sted å slå seg ned på det flotte uteområdet.  

rød bygning

Servering: Vi spiser lunsj på Ullevålseter før siste etappe til Sognsvann.

Dukkerten

Så følger siste etappe til Sognsvann. Vi tar et bad i Store Åklungen før vi setter utfor på nytt. Sognsvann – Ullevålseter er en av de mest brukte strekningene i Marka og jevn strøm gående, syklende og løpende både oppover og nedover. Husk å vise hensyn til turgåere som syklist. 
 
Vel fremme på Sognsvann har vi tilbakelagt 10 kilometer, og tar oss tid til å nyte det yrende folkelivet. Herfra kan vi ta t-banen i retning sentrum eller fortsette videre på sykkel. Over Gaustadjordene er veien heller ikke lang til Ris og Gråkammen, stasjoner på Frognerseterbanen. 

God tur!

Kart

Fra topp til bunn: Turen er på omlag 12 kilometer. Kart: Ole Listuen

Samarbeidspartnere