utsikt.

Nyt utsikten fra Storsteinsfjell

I Finnemarka i nærheten av Drammen finnes mange turperler som er ukjent for folk flest. Storsteinsfjell er én av dem.

Tekst og foto: Hilde Laug

Publisert 30.06.2021

Vi starter turen på parkeringsplassen på Undersrud, ca. 200 meter over havet. Toppen ligger på 540 meter, så vi har noen høydemeter i vente. Vi valgte denne gangen å gå den letteste veien opp, for deretter å velge den bratte veien ned. Turen kan gås begge veier, alternativt samme vei tur-retur.

Turen starter med slak stigning på grusvei fra nordenden av parkeringsplassen som denne fredagen var helt tom. Etter 500 meter tar vi av på blåmerket sti mot høyre. Denne kommer raskt ut på veien igjen, så den som ikke er så eventyrlysten kan gjerne følge grusveien et lite stykke forbi bommen du snart møter. Vi tar nå blåmerket sti mot venstre. Her står det også et skilt som viser vei mot Storsteinsfjell.

utsikt

UTSIKT: Det er verdt å stoppe underveis for å nyte den flotte utsikten.  

Vi møter et troll

Vi møter straks noen bratte motbakker, men etter bare noen hundre meter kommer vi til turens første fine utsiktspunkt. Her ser vi utover deler av Lierdalen, samt Engersand og Gilhusodden innerst i Drammensfjorden. Stigningen fortsetter i åpent terreng i noen hundre meter, før vi beveger oss inn i tett, trolsk skog. Vi krysser grusveien og fortsetter på blå sti merket «Gamle-veien».

Etter en drøy kilometer på «Gamle-veien» i lettgått terreng som til tider følger vinterens skiløype, møter vi en kort stigning før vi igjen beveger oss i lettkupert terreng. Vi kommer til et skilt som forteller oss at det er én kilometer igjen til Storsteinsfjell. Terrenget er nå vått og til tider myrete, men lettgått. Vi møter straks på Trollkjerringa, en steinformasjon som ruver flere meter over bakken. Gamle historier sier at det en gang i tiden bodde et troll på Storsteinsfjell.

steinformasjon

TROLLKJERRINGA: Ikke la deg skremme!

Fantastisk utsikt

Like etter møtet med Trollkjerringa ser vi skiltet som viser vei til Storsteinsfjell – ett skilt til utsikten og ett skilt til varden. Vi går først til utsikten. Utsikten fra dette punktet er helt fantastisk! Vi ser utover hele Lierdalen, fra Sylling i nord til Drammensfjorden i sør. Med denne utsikten smaker det godt med en nistepakke før turen går videre mot varden som er Storsteinsfjells høyeste punkt på 540 meter over havet. Her er det tett i tett med frodig blåbærlyng, så et besøk i dette området på senhøsten vil nok gi rikelig med antioksidanter i sekken.

PÅ TOPPEN: Vi er 540 meter over havet. 

Spennende terreng

Vel oppe ved varden følger vi skilt videre mot Undersrud om Erikrudtjern. Vi holder oss på blå sti og passerer etter hvert det første av to vann som heter Svarttjern. Turen går ned bratte skrenter og smale juv. Terrenget er spennende og ganske voldsomt. Skogbunnen er våt, det samme er skoene, men det gjør ingen verdens ting når man har det så fint på tur.

skog

VARIERTE OMGIVELSER: Turen ned byr på bratte partier og trange juv. 

Godt merket sti

Vi treffer på noen mindre stikryss, men holder oss til den blåmerkede stien. Etter ca. 1,5 kilometer fra varden kommer vil til Svarttjern nummer to. Et skilt ved vannet viser vei mot Undersrud og forteller oss samtidig at det er 4,5 kilometer igjen av turen. Vi har nå gått 5,5 kilometer. Noen få meter etter skiltet deler stien seg igjen. Begge stiene er blåmerket, men vi holder oss på stien til høyre og følger bekken nedover. Vi holder til høyre også i neste stikryss før vi møter et skilt som viser vei mot Kleivdammen. Også her holder vi høyre og fortsetter nedover med bekken sildrende ved vår side.

Vi krysser etter hvert bekken og kommer til nok et stikryss. Her er det meget tydelig at blåmerket sti fortsetter mot høyre og vi gjør det samme. Vi møter nå tilbaketurens første, og kanskje eneste, skikkelige motbakke. Vi passerer en liten hytte og stien snirkler seg opp en liten knaus og fortsetter i lekent og lett terreng. Vi fortsetter sør-vestover gjennom et nytt hogstfelt og får nå nydelig utsikt mot Drammensfjorden. Denne gangen kanskje enda finere enn på starten av turen.

tjern i skogen.

SVARTTJERN: Vi passerer flere tjern med samme navn. 

Fin familietur

Stien ender på en grusvei. Vi tar til venstre og grusveien tar oss tilbake til parkeringsplassen på en liten halvtime. Langs grusveien finnes det flere avstikkere på blåmerket sti. Vi valgte en liten avstikker for variasjonens skyld, og turen endte på vestsiden av den fortsatt tomme parkeringsplassen etter drøye 10 kilometer.

Turen til Storsteinsfjell kan anbefales både for den spreke mosjonisten, men også for barnefamilier med litt større barn. Muligheten for å velge rute gjør turen tilgjengelig for mange, uansett form og skostørrelse.

kart

VARIERT: Turen er på cirka 1 mil og fin for familier med litt større barn. Kart: Ole Listuen

Samarbeidspartnere